Dobrodošli v spletnem časopisu CASOPIS.si

Skodlarstvo, ustvarjeno s srcem

Iščete zaposlitev ali delavce?

Brezplačna Android aplikacija

Največji zaposlitveni sistem v Sloveniji ponuja brezplačno vrhunsko applikacijo, ki vam bo pomagala najti delo ali delavca.

DWT Listing app

Bojan Koželj je izdelovalec skodel in sodi že v tretjo generacijo njihove družine, ki se ukvarja s skodlarstvom. Želeli bi vam predstaviti to staro ljudsko obrt, s predstavitvijo edinega registriranega družinskega podjetja gospoda Bojana Koželj.

Skodla je odcepljena deščica, ki je široka od 6 do 20 cm. Dolga je od 20 cm do 1 m in debela od 10 do 17 mm, odvisno od njene dolžine. Skodle so lesene deske, uporabljene za strešne kritine. V Sloveniji so skodle večinoma izdelane iz smrekovega, jelkinega in macesnovega lesa. Vse se začne z izbiro pravega lesa, ki ga je treba posekati pozimi. Skodle se pridobivajo iz smrekovega in jelovega lesa, zadnjih 16 let pa tudi iz macesna, ki ima še daljšo življenjsko dobo. Les za skodle mora biti resonančen, z ravnimi in gostimi letnicami, tak, kakršnega uporabljajo tudi za izdelovanje violin. Praviloma mora biti les klan in ne žagan.

IMG_7287

Za cepljene deščice poznamo več krajevnih imen: šinkl (Gorenjska), šikl (Štajerska), šinktl (Koroška), šindra (Notranjska in Kočevsko), bolj knjižno pa je skodla.

Skodlarstvo je izredno pomembno pri obnovi kulturne dediščine. Dokaz tega, podprto z znanjem in uporabo kakovostnih uporabljenih materialov, je podjetje Skodlarstvo Bojana Koželj. Njegovo delo kaže na številne obnovljene kulturne spomenike, po različnih krajih Slovenije. Uspešno so prenovili strehe v Bazi 20, cerkvi na Vinjem vrhu pri Semiču, cerkev v Borjah, Polhovem gradcu, Prevaljah na Koroškem in še številne druge objekte. Leta 2002 so za svojo obrt prejeli tudi znak kakovosti.

Proces same izdelave skodel, Koželj naredi na tradicionalen način in se začne že pozno jeseni. Takrat se po gozdovih Slovenije išče resonančni les, macesnov ali smrekov, ki mora biti raven in brez grč. Resonančni les za skodle zraste najbolje na 600 – 900 mnv, v senčnih legah, seka pa se ga v starem mesecu (zimski čas, ko les nima v sebi sokov). Posekan les se po prvem zapadlem snegu spravi v dolino, da ostane nepoškodovan. Hlodovina se razreže na poljubne dolžine, le–te pa se nato razcepi na krhlje. Sredina (srce) se izloči. Po odstranitvi lubja so krhlji pripravljeni na ročno obdelavo. Les se razcepi na skodle, ki se jih nato obteše, po polletnem sušenju pa so pripravljene na montažo. Izdelava skodel traja vse do pozne pomladi. Tak postopek izdelave skodel omogoča večjo vzdržljivost in daljši rok trajanja strehe (deske, ki so žagane, voda hitreje razmoči).

Konec pomladi pa se potem začne delo s prekrivanjem streh. Uporabljata se dva načina kritja, dvoslojno in troslojno prekrivanje. Za prekrivanje cerkvenih zvonikov pa je potrebno skodle upariti, da se jih lahko ukrivi po obliki zvonika.

Alpsko skodlarsko in krovsko dediščino v Sloveniji ohranja skodlarski mojster, Bojan Koželj. Z veliko znanja in poznavanja starih mojstrskih skrivnosti in predvsem dela s srcem do skodlarstva, kaže na njegove številne obnovljene kulturne spomenike po različnih krajih Slovenije.

Mirko Antolović, s.p. – Posredništvo pri prodaji

Končno, ja končno smo dočakali portal od katerega bomo imeli vsi koristi, tako delodajalci kot delojemalci. Posledično pa celotna družba, saj bo lahko več podjetij z manj težav izvajalo svoje dejavnosti in bo tudi prebivalstvo lažje našlo tisto delo, ki ga veseli in si preko njega zagotavlja eksistenčnost in zadovoljstvo, celotna družba pa višjo ekonomsko rast in varnost. Čestitam, srečno!

Zveza Reševalcev iz Vode

Super ste....

MINKA ZUPIN

VZTRAJAJTE, DELAJTE DOBRO IN ODGOVORNO IN BOSTE DOSEGLI USPEH.

BLOČNA TRAČNA ŽAGA Jože Kovačič s.p.

Portal je zelo dobro zastavljen, pomembno je, da ga lahko vsak lahko koristi.

Mojca Črešnar

Podpiramo portal, kjer lahko delodajalci brezplačno objavimo potrebo po novih zaposlenih, saj je ljudi, ki bi bili pripravljeni delati v naši dejavnosti (gostinstvo in turizem) vedno manj.

Nebesa d.o.o. (Hotel Jožef)

Vsak tak portal je dobrodošel. Mogoče bi bilo super, če bi omogočili sledenje objavljeni potrebi. (število ogledov itd..)

Jerneja Kopitar s.p.

Samo tako naprej :)

Aleksandra Lepenik

Družbe v razvoju smo v stalnem iskanju kompetentnih in zanesljivih kadrov, zato podpiramo zaposlitve.org, še posebej v viziji in namenu. Želimo si, da bi portal čimprej polno zaživel in da bi ga iskalci zaposlitev prepoznali kot portal s kompetentnimi in resnimi delodajalci.

Maja Kotar

Vi pomagate nam, mi pomagamo vam! Seveda podpiramo vizijo portala zaposlitve.org.

Splošno Mizarstvo Dušan Fidler s.p

Zelo dobra vizija in način dela. Vsa čast in podpora. Upam, da bo portal dosegel svoj max. namen

KOP BREŽICE d.d.

Pohvalila bi vašo spletno stran. Takšne koristne zadeve bi morala podpreti čim več uporabnikov, kajti stran je res pregledna in zelo praktična. Želim vam veliko delovnih uspehov še naprej.

VIPI D.O.O

V sodelovanju je moč, tega se premalo zavedamo!

Mirko Žohar

Od dobrega pretoka informacij med delodajalci in potencialnimi delojemalci si lahko obetamo vsi koristi ,pozdravaljam nebirokratski in enostaven pristop. Bodite uspešni in bomo tudi mi !

KREBE-TIPPO d.o.o.

Podpiramo vašo vizijo. Končno nekaj pozitivnega v iskanju kadra in v iskanju prostih delovnih mest. Vztrajajte !

LINDAB IMP KLIMA D.O.O.

Podpiramo portal, ki omogoča delodajalcem objavo prostih delovnih mest ponuditi čim širšemu krogu iskalcev zaposlitve. Kar tako naprej.

RAVNE PRESSES d.o.o.

Vizija je vredna pohvale. Vsak tak portal je dobrodošel. Čestitam in upam, da vam max. uspe!

HIŠA DARIL D.O.O.

Seveda pozdravljamo in podpiramo vašo vizijo, cenimo trud vsakega od vas, da je nastalo nekaj , ki je dostopno prav vsem in v vsakem trenutku. Upam, da vas spozna čim več uporabnikov, tako delodajalcev kot delojemalcev za resen in zanesljiv portal pri iskanju dela in kadra. Želimo vam veliko uspeha !

Octanorm adria d.o.o.

Podpiramo idejo in vašo vizijo, ki bo v prihodnje koristila tako iskalcem zaposlitve kot tudi delodajalcem in kjer bo komunikacija med obojimi hitrejša in učinkovitejša.

TEHNOLES d.o.o.

Upam, da bo se s tem portalom dosegel namen!

L-Plan d.o.o., Žirovnica

Verjamemo, da lahko s skupnim sodelovanjem pridemo do hitrejših in boljših rezultatov pri iskanju delavca, ko ga potrebujemo.