Dobrodošli v spletnem časopisu CASOPIS.si

Železu vdahnjuje toplino in dušo, Bruno Kalčič, umetnostni kovač

Iščete zaposlitev ali delavce?

Brezplačna Android aplikacija

Največji zaposlitveni sistem v Sloveniji ponuja brezplačno vrhunsko applikacijo, ki vam bo pomagala najti delo ali delavca.

DWT Listing app

Bruno Kalčič se je za strojnega kovača izučil v Jeseniški železarni. Že kot vajenec je na skrivaj poskušal narediti kakšno umetnijo, ampak za tiste prave izdelke je treba še kaj več kot samo obvladovanje kladiva. Po odsluženi vojaščini, je po srečnem spletu okoliščin spoznal vrhunskega kovača v sosednji Avstriji, ki je nadaljeval 250-letno hišno tradicijo umetnega kovaštva. Še več, Bruna je bil pripravljen vzeti v uk. Ne samo, da ga je veliko naučil, zastrupil ga je s svojim pogledom na ta poklic.

Kovaštvo je umetnost

Pri umetnem kovaštvu ni prostora  za novodobne naprave in stroje. Ravno tega se v kovačnici Bruna Kalčiča držijo v največji možni meri. Vsi sestavni elementi za njihove izdelke so kovani ročno, v celoto pa jih sestavijo s kovicami in vezicami. Varilni aparat uporabljajo izjemoma, vidnih zvarov na izdelku pa ni moč najti. Pri delu si pomagajo z muzejskimi stroji, ki pa služijo le za ustvarjanje surove sile, saj je pri preoblikovanju železa pogosto potrebna večja sila kot jo premore človeško telo. Nekoč se je za pogon takih strojev uporabljala vodna sila.

 

 

Kovaštvo je fizično naporen poklic, sama moč pa prav nič ne koristi, če kovač nima občutka za oblikovanje. Ne glede na to, da je na vsakem izdelku več sto, pogosto tudi več tisoč udarcev s kladivom, mora biti izdelek simetričen in dodelan do najmanjše podrobnosti. Kadar stroj presega kvaliteto roke, potem ročno delo ni nič vredno.

 

Ekipa Bruna Kalčiča stremi k preseganju arhaičnih oblik kovaškega izražanja in odpira tudi nove perspektive umetniškem kovanju. V sodelovanju z arhitekti in oblikovalci je nastalo kar nekaj modernih umetnin.

 

Kovaški izdelki

Repertoar izdelkov kovačije Bruna Kalčiča je zelo pester. Kujejo unikatne vrtne, balkonske in stopniščne ograj, vrtna in dvoriščna vrat, okenske mrež in rešetke, lestence, pohištvo kot so mize, stoli, postelje, garderobe, ogledala, darila kot so svečniki, stojala za steklenice, pa vse do paviljonov, nadstreškov in ostalega vrtnega pohištva. Vedno prisluhnejo vašim željam, saj le tako lahko pride do obojestranskega zadovoljstva. Vsi izdelki za zunanjo uporabo so zaščiteni z najboljšo površinsko zaščito, kar je danes možno dobiti na trgu.

Posebno poglavje so skulpture, kjer se pokaže pravo mojstrstvo, oziroma so to izdelki za dušo. Iz železa se da skovati marsikatera cvetica, Sizif, kolesar, hrbtenica, pa vse do violine in kontrabasa. Omenjene skulpture sta Bruno in Gregor kovala na več kovaških tekmovanjih in dosegla zavidljive rezultate. S kovanjem violine, sta na gradu Helfštyn na Češkem, kjer se odvija eno največjih kovaških tekmovanj na svetu, med konkurenco iz celega sveta zasedla drugo mesto.

 

 

Vrednoste so jih pripeljale do kakovosti

Glede na njihove vrednote imajo v svoji umetniški obrti zastavljeno politiko najvišje kakovosti, s katero so si začrtali pot za doseganje biti najboljši. So inovativni, prilagodljivi in učinkoviti; predvsem pa zanesljivi, kar so že večkrat dokazali poslovnim partnerjem in verjamemo, da bodo tudi v prihodnje skupaj reševali različne izzive.

 

 

Njihovi izdelki izražajo umetnost.  Umetnost, ki je opremljena kot skupek vseh dejavnosti človeka, s katero izražajo svoja čustva in svoje dojemanje okolice ter odnos do sveta.

Mirko Antolović, s.p. – Posredništvo pri prodaji

Končno, ja končno smo dočakali portal od katerega bomo imeli vsi koristi, tako delodajalci kot delojemalci. Posledično pa celotna družba, saj bo lahko več podjetij z manj težav izvajalo svoje dejavnosti in bo tudi prebivalstvo lažje našlo tisto delo, ki ga veseli in si preko njega zagotavlja eksistenčnost in zadovoljstvo, celotna družba pa višjo ekonomsko rast in varnost. Čestitam, srečno!

Zveza Reševalcev iz Vode

Super ste....

MINKA ZUPIN

VZTRAJAJTE, DELAJTE DOBRO IN ODGOVORNO IN BOSTE DOSEGLI USPEH.

BLOČNA TRAČNA ŽAGA Jože Kovačič s.p.

Portal je zelo dobro zastavljen, pomembno je, da ga lahko vsak lahko koristi.

Mojca Črešnar

Podpiramo portal, kjer lahko delodajalci brezplačno objavimo potrebo po novih zaposlenih, saj je ljudi, ki bi bili pripravljeni delati v naši dejavnosti (gostinstvo in turizem) vedno manj.

Nebesa d.o.o. (Hotel Jožef)

Vsak tak portal je dobrodošel. Mogoče bi bilo super, če bi omogočili sledenje objavljeni potrebi. (število ogledov itd..)

Jerneja Kopitar s.p.

Samo tako naprej :)

Aleksandra Lepenik

Družbe v razvoju smo v stalnem iskanju kompetentnih in zanesljivih kadrov, zato podpiramo zaposlitve.org, še posebej v viziji in namenu. Želimo si, da bi portal čimprej polno zaživel in da bi ga iskalci zaposlitev prepoznali kot portal s kompetentnimi in resnimi delodajalci.

Maja Kotar

Vi pomagate nam, mi pomagamo vam! Seveda podpiramo vizijo portala zaposlitve.org.

Splošno Mizarstvo Dušan Fidler s.p

Zelo dobra vizija in način dela. Vsa čast in podpora. Upam, da bo portal dosegel svoj max. namen

KOP BREŽICE d.d.

Pohvalila bi vašo spletno stran. Takšne koristne zadeve bi morala podpreti čim več uporabnikov, kajti stran je res pregledna in zelo praktična. Želim vam veliko delovnih uspehov še naprej.

VIPI D.O.O

V sodelovanju je moč, tega se premalo zavedamo!

Mirko Žohar

Od dobrega pretoka informacij med delodajalci in potencialnimi delojemalci si lahko obetamo vsi koristi ,pozdravaljam nebirokratski in enostaven pristop. Bodite uspešni in bomo tudi mi !

KREBE-TIPPO d.o.o.

Podpiramo vašo vizijo. Končno nekaj pozitivnega v iskanju kadra in v iskanju prostih delovnih mest. Vztrajajte !

LINDAB IMP KLIMA D.O.O.

Podpiramo portal, ki omogoča delodajalcem objavo prostih delovnih mest ponuditi čim širšemu krogu iskalcev zaposlitve. Kar tako naprej.

RAVNE PRESSES d.o.o.

Vizija je vredna pohvale. Vsak tak portal je dobrodošel. Čestitam in upam, da vam max. uspe!

HIŠA DARIL D.O.O.

Seveda pozdravljamo in podpiramo vašo vizijo, cenimo trud vsakega od vas, da je nastalo nekaj , ki je dostopno prav vsem in v vsakem trenutku. Upam, da vas spozna čim več uporabnikov, tako delodajalcev kot delojemalcev za resen in zanesljiv portal pri iskanju dela in kadra. Želimo vam veliko uspeha !

Octanorm adria d.o.o.

Podpiramo idejo in vašo vizijo, ki bo v prihodnje koristila tako iskalcem zaposlitve kot tudi delodajalcem in kjer bo komunikacija med obojimi hitrejša in učinkovitejša.

TEHNOLES d.o.o.

Upam, da bo se s tem portalom dosegel namen!

L-Plan d.o.o., Žirovnica

Verjamemo, da lahko s skupnim sodelovanjem pridemo do hitrejših in boljših rezultatov pri iskanju delavca, ko ga potrebujemo.